Het Paarse Huisje is open op maandag, dinsdag en donderdag van 08.00 tot 18.00 uur en biedt opvang voor vijf kinderen.

Ritme:

Ik probeer zoveel mogelijk een vast dagritme en rituelen aan te houden. U kunt uw kind brengen tussen 08.00 en 09.00 en halen tussen 17.00 en 18.00 Dat geeft rust en verstoort het dagritme niet. Omdat we om 17.00 uur gaan eten, blijven alle kinderen tot minimaal 17.30 maar de meesten worden om 18.00 uur gehaald. Het laatste halfuurtje hebben we gezamenlijk een ‘cooling down’ met voorlezen.

Een baby slaapt en eet nog niet op vaste tijden. Ik hou rekening met het ritme van het kind. Vanaf het eerste jaar gaan we langzaam naar een vast dagritme. We eten drie tot vier keer per dag, lunch, warme maaltijd, rauwkost, fruit en tussendoortjes.

We vertrekken in principe om 09.00 uur met de bakfiets naar het bos, park, Molenplas en/of kinderboerderij waar ze hun energie kwijt kunnen in de buitenlucht! Tussendoor eten we een banaan en/of bananenbrood en drinken water. Tussen 12.00 en 12.30 zijn we terug voor de lunch. Tussen ongeveer 12.30 en 15.00 wordt er gerust/geslapen. Na wat rauwkost en fruit gaan we het avontuur weer opzoeken en vertrekken met de bakfiets of gaan we de tuin in. Om 17.00 uur zijn we terug voor het avondeten. 

Eten en drinken:

Voor voeding is mijn credo: Vers en onbewerkt.

  • Al het eten dat ik voor de kinderen maak is uitsluitend onbewerkt en vers zonder suiker of zout (groenten en kruiden uit de moestuin in oogsttijd). Ik hou van variatie en kleur. De kinderen krijgen van alles aangeboden.
  • Ik vind het belangrijk dat kinderen vers, fris water leren waarderen i.p.v. limonades of sappen.
  • We eten geen vlees of vleeswaren.
  • in plaats daarvan gebruik ik kaas, noten, edelgist, soms vis, bonen en peulvruchten, kokosolie, amandelmelk, plantaardige boter, zelfgemaakte humus, zelfgemaakte notenpasta. 
  • In de tuin verzorgen we samen een moestuin. Door samen te zaaien, te oogsten en ervan te eten, leert een kind waar groenten en kruiden vandaan komen en leert het bewust te eten.
  • Biologisch: Niet alle producten die ik gebruik hebben een biologisch ‘keurmerk’, een keurmerk is voor een boer nl. heel duur. Soms haal ik groente bij de boer die geen gif spuit of kunstmest gebruikt. Daarnaast zijn alle producten en ook de zaden voor de moestuin die ik gebruik onbewerkt (en gmo vrij). 

      

Slapen:

Bijna alle kinderen slapen overdag minimaal één keer. Een baby tot 1 jaar slaapt in de zijkamer beneden waar ik direct zicht op heb. Vanaf 1 jaar slapen kinderen op een slaapkamer op de verdieping.

Spelen:

Het Paarse Huisje, waar buiten gewoon is…

Als we niet eten of slapen zijn we er met de bakfiets op uit. In de natuur kun je spelen, je verwonderen, ontspannen, door de modder rollen, dieren ontmoeten en de magie van al het leven ontdekken. Kinderen willen de wereld ontdekken en alles uitproberen. Ook nadoen en ‘helpen’ vinden ze fijn. Naast het vrij spelen binnen en buiten kunnen we ook kledderen met water en zand, vogels en beestjes in het bos zoeken, bloemen plukken, blaadjes verzamelen en aan mossen voelen. Kinderen kunnen bij mij lekker experimenteren, ook in mijn fijne ruime tuin.

We verzorgen de eigen moestuin en gaan naar de mooie Haarlemmerhout (oudste stadsbos van Nederland) of naar de kinderboerderij of doen iets buiten wat een kind zelf verzint. Het is mijn rol om het kind daarbij te ondersteunen vanuit de natuurlijke flow van het kind en de dag. Ik waak ervoor niet teveel prikkels aan te bieden en vertrouwen te hebben in de natuurlijke kracht van het kind om in het moment te zijn. Ik ben voornamelijk buiten met de kinderen maar als het écht beestenweer is blijven we binnen en gaan we b.v. koekjes bakken van banaan en havermout.