Het Paarse Huisje is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur en biedt opvang voor vijf kinderen.

Ritme:

Ik probeer zoveel mogelijk een vast dagritme en rituelen aan te houden. U kunt uw kind brengen tussen 08.00 en 09.00 en halen tussen 17.00 en 18.00 Dat geeft rust en verstoort het dagritme niet. 

Een baby slaapt en eet nog niet op vaste tijden. Ik hou rekening met het ritme van het kind. Vanaf het eerste jaar gaan we langzaam naar een vast dagritme. We eten drie tot vier keer per dag, lunch, warme maaltijd, rauwkost, fruit en tussendoortjes.

We vertrekken in principe om 09.00 uur met de bakfiets naar het bos, park, Molenplas en/of kinderboerderij waar ze hun energie kwijt kunnen in de buitenlucht! Tussendoor eten we fruit en/of bananenbrood en drinken water of kruidenthee. Tussen 12.00 en 12.30 zijn we terug voor de lunch. Tussen ongeveer 12.30 en 15.00 wordt er gerust/geslapen door de meeste kinderen. Na wat rauwkost, fruit en thee gaan we het avontuur weer opzoeken en vertrekken met de bakfiets of gaan we de tuin in. Om 17.00 uur zijn we terug voor het avondeten. Na het eten een ‘cooling down’ en samen boeken lezen.

Eten en drinken:

Voor voeding is mijn credo: Niet vullen maar voeden en natuurlijk alles vers en onbewerkt.

  • Al het eten dat ik voor de kinderen maak is uitsluitend onbewerkt en vers zonder suiker of zout. Ik hou van variatie en kleur. De kinderen krijgen van alles aangeboden.
  • Ik vind het belangrijk dat kinderen kraanwater leren waarderen i.p.v. limonades of (fruit)sappen.
  • We eten geen vlees, vis of gevogelte.
  • in plaats daarvan gebruik ik kaas, noten, edelgist, ei, bonen en peulvruchten, olijfolie, amandelmelk, plantaardige boter, zelfgemaakte humus en groentespreads en zelfgemaakte notenpasta. 
  • Biologisch: Niet alle producten die ik gebruik hebben een biologisch ‘keurmerk’, een keurmerk is voor een boer nl. heel duur. Soms haal ik groenten bij de boer die geen gif spuit of kunstmest gebruikt. Daarnaast zijn alle producten en ook de zaden voor de moestuin die ik gebruik onbewerkt (en gmo vrij). 

      

Slapen:

Bijna alle kinderen slapen overdag één keer in een eigen kamer. Ik heb zicht op elk kind door een aanwezige babyfoon met camera.

Baby’s tot ongeveer 1 jaar slapen in de zijkamer naast de woonkamer zodat ik daar regelmatig om de hoek kan kijken ; )

Spelen:

Het Paarse Huisje, waar buiten gewoon is…

Als we niet eten of slapen zijn we er met de bakfiets op uit. In de natuur kun je spelen, je verwonderen, ontspannen, door de modder rollen, dieren ontmoeten en de magie van al het leven ontdekken. Kinderen willen de wereld ontdekken en alles uitproberen. Ook nadoen en ‘helpen’ vinden ze fijn. Naast het vrij spelen binnen en buiten kunnen we ook kledderen met water en zand, vogels en beestjes in het bos zoeken, bloemen plukken, blaadjes verzamelen en aan mossen voelen. Kinderen kunnen bij mij lekker experimenteren, ook in mijn fijne ruime tuin. Het is mijn rol om het kind daarbij te ondersteunen vanuit de natuurlijke flow van het kind en de dag. Ik waak ervoor niet teveel prikkels aan te bieden en vertrouwen te hebben in de natuurlijke kracht van het kind om in het moment te zijn. Ik ben voornamelijk buiten met de kinderen en als het écht beestenweer is blijven we binnen waar veel ruimte is om vrij te spelen.